Vad söker vi hos våra ledare?
Gallup ger svaren!
Den senaste rapporten från World Governments Summit och Gallup ger en djupare förståelse för vad människor, särskilt unga, söker hos sina ledare. Den viktigaste egenskapen är hopp.
Hopp – den mest efterfrågade ledaregenskapen
En majoritet (56 procent) av de egenskaper som förknippas med inflytelserika ledare handlar om hopp. Detta är särskilt framträdande bland yngre generationer. Hopp ger människor en framtid att se fram emot och hjälper dem att navigera genom utmaningar.
Efter hopp kommer ledaregenskapen förtroende (33 procent), följt av medkänsla (7 procent) och stabilitet (4 procent). Dessa värden återkommer över flera länder och åldersgrupper. Förtroende är grunden för samarbete och medkänsla visar att ledare bryr sig, och slutligen stabilitet skapar trygghet i osäkra tider.
Effekten på välmående
Att ha en ledare som inger hopp är direkt kopplat till trivsel och resiliens (dvs förmågan att klara motgångar). Kombinationen av hopp, förtroende, medkänsla och stabilitet stärker välmåendet ytterligare.
Ledarskapets påverkan i vardagen
Gallups rapport visar att familjemedlemmar (57 procent) har störst inflytande i människors liv, följt av chefer (11 procent) och organisationsledare (5 procent). Det understryker vikten av bra ledarskap även på arbetsplatsen.
Vägen till effektivt ledarskap
Ledare som fokuserar på nedanstående faktorer är mer benägna att skapa en positiv och varaktig påverkan.
• Förståelse för följares behov – att inspirera med hopp och trygghet.
• Självkännedom – att utveckla och använda sina styrkor.
• Insikt i rollens krav – att leda genom relationer, tydlig kommunikation och ansvarstagande.
Läs vidare
Vill du läsa rapporten i sin helhet finns den att hämta som PDF här.
Ledarskap blir precis som allt annat färgat av sin tid och utvecklas konstant vilket belyser vikten av att fortsätta utveckla de ledare som finns i organisationen för att skapa en hållbar och framtidssäker organisation.
Så kan företag minska sjukfrånvaron bland unga och skapa bättre arbetsmiljö
Sjukfrånvaron ökar lavinartat, och den ligger högt bland unga medarbetare, som rent medicinskt borde ha en bättre hälsa. En stor del av ohälsan har sin grund i psykisk ohälsa. Vad kan vi då göra för att öka tryggheten hos unga?
Utifrån Gallupundersökningen framgår att unga söker hopp och trygghet från sina ledare. En arbetsmiljö som stöttar detta kan vara avgörande för ungas välmående och engagemang. Här är några viktiga åtgärder företag kan vidta för att förbättra arbetsmiljön och minska sjukfrånvaron.
Kartlägg arbetsmiljön
Genom regelbundna undersökningar kan företag identifiera riskfaktorer som stress, fysiska belastningar och psykisk ohälsa. Dialog med medarbetarna är nyckeln till rätt insatser.
Genom stöd från Rehappen kan ditt företag ta in hjälp att kartlägga arbetsmiljön och all sjukfrånvaro. Det har vi gjort bla i en logistikverksamhet och inom industrin på uppdrag av skyddskommittén.
Stärk det organisatoriska stödet
Unga medarbetare behöver tydlig vägledning för att hantera sin arbetsbelastning. En bra introduktion, mentorskap och regelbundna samtal med chefer skapar trygghet. Samtidigt måste arbetsuppgifterna vara tydligt definierade och kraven rimliga för att undvika överbelastning. Genom att erbjuda kompetensutveckling kan unga växa utan att känna sig överbelastade eller osäkra.
Trainee program skapar ofta både glädje och stolthet hos både unga medarbetare och de mer erfarna som de möter under programmet. Även specifika program för Hi-potentials eller nya medarbetare ökar tryggheten.
Skapa en inkluderande arbetskultur
Psykosocial trygghet är avgörande för att minska risken för utbrändhet och öka trivseln. En arbetsplats där medarbetare känner sig hörda och respekterade är mer hållbar. Dessutom är tydliga karriärmöjligheter en viktig del av välmåendet – brist på utvecklingsvägar kan leda till stress, medan satsningar på utbildning och karriärutveckling ger unga en starkare framtidstro.
Satsa på hälsa och utbildning
För att skapa en hållbar arbetsmiljö kan företag satsa på friskvård, stresshanteringsprogram och företagshälsovård. Dessutom spelar utbildning av chefer och medarbetare i arbetsmiljöfrågor en viktig roll. Genom att ge både ledare och anställda rätt kunskap skapas en kultur där hälsa och trivsel prioriteras i hela verksamheten.
Genom åtgärder kan företag inte bara spara pengar och förbättra ungas arbetsmiljö utan även öka engagemang, produktivitet och långsiktig hälsa.
Ledarna – Vad säger forskning om ledarnas påverkan på psykisk ohälsa och sjukfrånvaro?
En artikel författad av Sofie Schuller, Angelique de Rijk, Linda Corin och Monica Bertilsson, kopplad till Göteborgs universitet, genomfördes inom ramen för forskningsprojektet Managers in Action vid Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, samt Institutet för stressmedicin, Region Västra Götaland.
Studien visar att chefer (N=2769 chefer i privat sektor) spelar en avgörande roll i att förebygga sjukfrånvaro vid psykisk ohälsa, men att stigma – både på individ-, kollegial- och organisationsnivå – begränsar deras möjligheter att agera. För att skapa en mer stödjande arbetsmiljö rekommenderas chefer att:
– Anpassa arbetsuppgifter och arbetsmiljö för att underlätta för anställda med psykisk ohälsa.
– Involvera experter, såsom HR och företagshälsovård, för att säkerställa rätt stöd.
– Främja socialt stöd genom att uppmuntra till öppen dialog och en inkluderande arbetskultur.
Studien understryker vikten av att minska stigma och öka chefers kunskap om psykisk ohälsa för att förbättra arbetsmiljön och stödja medarbetares välmående. Hela artikeln hittar ni här.
Rehappen är stolta utbildare av flera olika företags arbetsmiljöutbildningar inom tech, resebranschen och industrin. Då vi är utvalda av AFA Försäkring kan ditt företag få upp till 80% tillbaka av utbildningskostnaden. (för de med kollektivavtal).
Hur tar ni hand om unga medarbetare?
Vi på Rehappen är stolta över att för fjärde året i rad hjälpa till att stötta Bolidens traineeprogram “For generations to come”. Detta program ger unga talanger en rivstart i karriären, samtidigt som det säkerställer att Boliden kan bygga och bibehålla rätt kompetens i företaget för framtiden.
Genom samarbetet med Boliden har vi varit en del av att utveckla nästa generations ledare och specialister. Vi ser fram emot att fortsätta vårt engagemang och bidra till en hållbar och kompetent arbetsstyrka för många år framöver.
Är ditt företag nyfiken på att höra mer? Vi har flera olika upplägg på program och älskar precis som med Boliden och andra kunder att ta fram det tillsammans.
Sökes: HR-chefer att intervjua för underlag till en bok om hur HR fungerar i praktiken
Vi söker förebilder inom HR att intervjua för en kommande bok om HR!
Jörgen Hansson, Kurt-Ove Åhs, Hanna Lyredal och Kristina Elliot arbetar just nu med en bok om HR och vill lyfta konkreta erfarenheter från HR-chefer. Vi vill höra hur ni arbetar i praktiken, vilka utmaningar ni möter och vilka lösningar som fungerar bäst. Hur leder vi inom HR/People & Culture funktionen?
Har du eller någon i ditt nätverk värdefulla insikter att dela med dig av? Kontakta gärna oss för att vara med i boken och bidra till att utveckla HR-området ytterligare.